Bergensduo hos «håndballjentan» – Molde

Bergensduo hos «håndballjentan»

De kommer begge fra en svært lovende karrierestart i Bergen og de har spilt mange ungdomslandskamper sammen, men først som årsferske «håndballjenta» i Molde Elite skal Christine Karlsen Alver og Rikke Larsen Øyerhamn spille på samme klubblag.

De er født med en drøy måneds mellomrom – Christine fylte 22 år i juli, og Rikke blir 22-åring når laget er i Ungarn på treningsleir til uka.

Talentfulle Christine Karlsen Alver (t.v.) og Rikke Larsen Øyerhamn har markert seg sterkt for Fana og Tertnes, nå blir Molde Arena bergensduoens hjemmebane. Foto: Molde Elite

Ung mesterskapserfaring
De to kommer til Molde fra gode sesonger i og for henholdsvis Fana og Tertnes, og har altså ikke spilt på samme klubblag tidligere. Men de har spilt sammen på 2000-landslaget i flere internasjonale mesterskap og er begge blant de aktuelle spillerne på rekruttlandslaget. Rikke fikk også sin debut på A-landslaget (for øvrig sammen med Thale Rushfeldt Deila) i de to kampene mot Nord-Makedonia i EHF Euro cup i slutten av april.

God start med «jentan»
Nå har de gjennomført den første treningsmåneden med trener Tor Odvar Moens «nye» tropp i Molde Elite. Christine som bakspiller og Rikke som venstre kantspiller. – Dette ser veldig bra ut, og vi er blitt godt mottatt av en fin gjeng. Vi ser virkelig fram til en innholdsrik og artig sesong, forsikrer de.

Og med gruppespill i Europa over nyttår som ekstra spennende for hele laget.

Etter fire treningsuker og tre treningskamper – én mot Charlottenlund og to mot Vipers, venter tre nye kamper mot gode motstandere i Ungarn kommende uke. Ei halv uke etterpå er det NM-kamp borte mot sunnmørslaget Godøy 31. august, og så er det klart for eliteseriestart hjemme mot Aker – den kampen er nå omberammet til søndag 4. september.

God stemning før trening i Molde Arena hos denne trioen av nye «håndballjenta» – Rikke flankert av Christine (t.h.) og Johanne (t.v.). Foto: Molde Elite

«Kizza» startet tidlig
Christine eller «Kizza», som hun blir kalt både i håndball- og nærmiljøet og som hun gjerne bruker selv også, har seks sesonger bak seg i Fana. – Det var for øvrig pappa som fant på kallenavnet, røper hun.

Før hun som 16-åring kom til Fana, som da var i 1. divisjon, var det Fyllingen som var klubben hennes. – Jeg var bare fem år da jeg begynte med håndball der, da fikk jeg være med søsteren min – som er seks år eldre. Jeg fikk faktisk spille en kamp sammen med henne, det måtte være på 12-årslaget, selv om jeg var veldig ung, husker Christine.

Hun spilte også fotball i noen år. Det var jo ikke så unaturlig, ettersom morfar er Helge Karlsen – som mange av oss husker godt som Brann-spiller på 1960- og -70-tallet. Han spilte over tre hundre A-kamper for bergensklubben og står dessuten bokført med 35 A-landskamper.

– Men fra sjuendeklassen ble det bare håndball på meg, forteller Christine.  

Spennende sesongstart på nytt lag i vente for Christine, her i oppvarming før første treningsmøte med Vipers for ei uke siden. Foto: Jon Forberg

Toppet scoringslista
I siste sesong ble hun toppscorer totalt i eliteserien med 206 mål på sine 26 seriekamper, som betyr et snitt på 7,9 mål per kamp. Solas og landslagets Camilla Herrem fulgte nærmest med 188 mål på like mange kamper, og bare vår egen Mona Obaidli hadde (hårfint) et høyere snitt (8,0) med 183 mål på sine 23 kamper.

– Det var veldig kjekt å kunne bidra med scoringene for Fana, og det var naturlig å ta mye skuddansvar. Jeg tenker ikke på at den tittelen skal forsvares. Her i Molde er det nok flere som vil ta del i måljakta, så vi skal dele på den jobben.

Fra Flaktveit til Molde
Rikke kommer fra Flaktveit i Bergen, og Flaktveit IL er moderklubben.

Hun har prøvd seg i flere idretter opp gjennom jente- og ungdomsårene.

– Jeg var bare så vidt «innom» de fleste av dem. Det var svømming og turn først, men så ble det håndball. I tillegg hadde jeg noen korte visitter innom kickboksing og bueskyting, og så har jeg spilt én fotballkamp, forteller Rikke med en liten (men ikke uvanlig, har vi registrert) latter.

Rikke i skuddet mot Vipers i treningskampen i Volda i forrige uke, før hun måtte gi seg med en liten «kjenning» i låret. Foto: Jon Forberg

Hun spilte ungdoms- og juniorhåndball i Åsane, før hun i 2018 tok steget videre til Tertnes og trener Tore Johannessens gode byggeprosjekt av mange bergenske talenter. Nå erstatter hun på en måte en annen bergenser, Julie Lygren, på Molde-kanten. Julie bestemte seg for å avslutte topphåndballsatsinga i sommer, etter sin tredje gode sesong i Molde Elite.

– Jeg spilte sammen med Julie i den første Tertnes-sesongen, og lærte mye av henne. Det samme gjorde jeg med Linn Gossé, som kom inn da Julie dro til Molde, forteller Rikke.

Hun scoret 53 eliteseriemål for Tertnes i siste sesong. Nå utgjør hun, sammen med Vilde Vike Nerås og Torine Hjelme Dalen, et spennende trekløver på venstrekanten i Molde-troppen. Vilde for øvrig tilbake etter kneskaden hun pådro seg i begynnelsen av forrige sesong.