Uten riggedugnaden stopper eliteseriekampene – Molde

Uten riggedugnaden stopper eliteseriekampene

Når dørene åpnes for eliteseriekamp i Molde Arena er hallen ferdig «pyntet» og klar til bruk for hardt satsende spillere og et forventningsfullt publikum. Ballsalen gjør seg ikke selv.

Siden høsten 2017 har dette vært kamparenaen til Molde HK Elite i landets øverste divisjon. Vi er nå altså inne i den fjerde eliteseriesesongen i Molde Arena.

I debutsesongen i 2015/16 var gamle, ærverdige Idrettens Hus hjemmearena – med sine mangler i forhold til tilskuerplasser og mange andre NHF-krav. Mens laget tok seg en snartur ned i 1. divisjon igjen i sesongen 16/17-sesongen, bestemte Molde kommune seg for å gjøre om den tidligere fotballhallen i Træffhuset (også kalt Istadhallen) til kamparena for «håndballjentan» og andre brukere som trengte større plass – altså Molde Arena.

Halvannen times jobb med utkjøring og rigging av de 17 tribuneseksjonene for Kent Windstad (nærmest), Leif Ståle Halås, Arnfinn Moen og de andre i dugnadsgjengen.
De fleste av tribuneseksjonene lagres i denne garasjen. Krafttak ut og avansert «lukeparkering» inn igjen når kampen er over og alt skal ryddes på plass.
Riggesjef Jan Halle har vært med på samtlige arenarigginger siden Molde Arena sto ferdig til håndballbruk for drøyt tre år siden. Her trekker han ut en tribuneseksjon som er satt på plass.
Rutinen hjelper, men kraftbruk og presisjon følger like fullt med hver eneste gang for dugnadsgjengen.

Jan har vært med på alle
Rundt 50 kamper Håndballgeneralprøven i Molde Arena, med alle tribunene kjørt ut, fant sted tidlig i september2017 – i en treningskamp mot Volda. Siden har vi spilt tre og en halv sesong i eliteserien her.

Med serie- og cupkamper betyr det til sammen over førti kamper til nå. Jan Halle har vært med på tribunerigginga før og etter alle disse kampene!

– Det har blitt noen timer, ja, og ofte gangsperre dagen derpå, bekrefter Jan, og legger på en liten latter. – Men jeg ser på det som ei treningsøkt for egen del også.

Ut på tribunetur, aldri sur. Det gjelder også for Arnfinn Moen og Eythor Sigurdsson.

Kortere riggetid nå
– I begynnelsen brukte vi fra to timer til to og en halv på å få på plass tribuneseksjonene i hallen, og omtrent like lang tid på nedrigginga. Nå bruker vi rundt halvannen time. Vi prøver å «perse» hver gang. Det er ikke bare jeg som har opparbeidet meg rutine, det er også flere andre som har vært med mange ganger og som vet hva de skal gjøre.

Han skryter av dugnadsgjengen sin, som stort sett er hentet fra foreldregruppa til rekruttspillerne i Molde HK Elite. Der går det på omgang blant foreldrene, men noen går «dobbelt skift» også av disse – det vil si at de stiller opp også utenom tur. I tillegg kommer kiosk- og vaktoppdrag under kampene. I disse tider er det ikke åpent for så mange tilskuere på kampene, men behovet for vakthold har ikke blitt mindre med tanke på korona-situasjonen.

Også rekruttspillerne i Molde HK Elite har dugnadsoppdrag i forbindelse med elitekampene (se bildene). Jan Halle har datteren Lisa blant de mange lovende spillerne på rekruttlaget.

Tribunegjerdene er en av oppgavene som rekruttspillerne har når seksjonene er på plass. Martine Windstad og Mia Sylte er først i denne køen.
Lisa Halle syntes gjerdeløfting passet godt som styrketrening etter at håndballøkta var avsluttet denne dagen.

Flere hensyn å ta
På grunn av at skolene naturlig nok bruker hallen på hverdagene og andre brukere også har trenings- og kamptider, er det ofte knapp tid på å rigge hallen før elitekampene. NHF-kravet er at hallen er ferdig rigget minimum to timer før kampstart.

De to siste hjemmekampene ble spilt søndag (mot Flint) og påfølgende onsdag (Vipers), og da var det naturligvis fristende at tribunene kunne bli stående. Av hensyn til de andre brukerne gikk ikke det.

– Av og til må vi ta oss fri fra jobben noen timer for å få gjort dette, først og fremst når vi har kamper midt i uka – og det har blitt flere av dem etter hvert, sier Jan.

Han har datteren Lisa blant de mange lovende ungjentene i rekruttstallen.

Snart ferdig rigget før kamp – Evy Mette Risvik og Jan Halle setter opp vantene bak mål, mens Magne Mo klargjør sekretariatsutstyr og reklameplakater.

Tribuneflytting gir slitasje
Det er 17 tribuneseksjoner som skal på plass hver gang, og 14 av dem lagres inn en stor garasje i vestenden av hallen mellom slagene. Det finnes enklere tribuneløsninger i nyere haller rundt om i landet, men Molde kommune måtte ta en avgjørelse raskt da behovet for en ny kamparena meldte seg – og dette var måten å gjøre det på innenfor tidsramma og bygningsskallet som gjaldt.

– Det blir naturligvis slitasje på utstyret etter hvert, også på gulvet. Og ikke minst på luftputevognene som frakter tribunene fram og tilbake, de begynner å bli slitte. Men det vet også kommunens folk. Vi er naturligvis helt avhengig av at dette er i orden, ellers risikerer vi å stå fast midt i rigginga – eller en tribune midt på banen, sier Jan Halle.

Tribunevask som siste finpuss. Mia Sylte (nærmest), Julie Berg Halås og Lise Slemmen Gussiås hadde selvsagt ikke tid til å se i kameraet.
Reklameservice har ansvaret for reklamen på spillebanen.

Skryter av dugnadsjobben
«Uten foreldrene og dugnadsånden stopper Idretts-Norge», heter det. Uten riggerne våre hadde det heller ikke vært mulig å arrangere eliteseriekamper i Molde.

– De gjør en fantastisk jobb for oss, både tribuneriggerne og de andre som stiller opp hver eneste gang. Vi hadde ikke klart oss uten, og det kan ikke sies ofte nok, sier leder Per Gjerde i Molde HK Elite.

Første del av jobben er gjort for Eythor (nærmest), Kent, Jan, Arnfinn og Elena. Noen timer seinere skal alt ryddes ut og på plass igjen.

Siste hjemmekamp før jul
Søndag er det nye dugnadsøkter på gang i Molde Arena. Da får vi besøk av Byåsen (kampstart klokka 15). Det blir siste hjemmekamp før nyttår, ettersom NM og europacup er over for denne gang og fordi vi snart går inn i den årlige mesterskapsperioden for landslaget.

Søndag 3. januar kommer så neste eliteseriekamp i Molde Arena, da skal «håndballjentan» rette opp inntrykket i nytt møte med serieleder Vipers. Da kommer Jan Halle & Co til å være kampklare også. Garantert!