Mona straffet dem hardt – Molde

Mona straffet dem hardt

Mona satte 62 sjumetere (straffekast) i nettet for Håndballjentan i elitesesongens grunnserie og topper lista med det. Selv med tre kamper færre enn de andre «straffeekspertene» i serien.

Fanas Christine K. Alver og Solas Camilla Herrem følger nærmest med henholdsvis 59 og 54 treff fra sjumeteren, begge etter 26 kamper, Mona spilte altså 23.

– Jeg har ikke scoringstallet, jeg, og har ikke sett statistikken. Men det er kjekt å kunne bidra med det. Jeg har jo bommet på noen sjumetere også, men har ikke telt dem heller, sier Mona lurt – og vil ikke røpe sin teknikk eller sine «knep» for å vinne duellene med målvaktene.

Høyest scoringssnitt
I tillegg noterte Mona seg for 121 spillemål og endte på 183 scoringer totalt. Alver hadde flest spillemål (147) av alle i eliteserien og topper scoringslista totalt med 206 mål (7,9 mål i snitt per kamp), og med Herrem på andreplass med 188 scoringer totalt (7,2 i snitt). Monas 188 holdt til en klar tredjeplass, og med færre kamper ga det 8,0 i snitt.

Mona topper scoringslista på straffekast i eliteserien. Her i aksjon mot Byåsen, med tidligere moldespiller Mari Molid som tilskuer. Foto: Jon Forberg

Nest flest spillemål
Thale følger nærmest Mona på scoringslista i vårt lag med sine 146 fulltreffere, men 144 av dem var spillemål – og bare Christine Alver hadde flere. Thale fikk som kjent sin A-landslagsdebut sist torsdag, scoret to fine mål og markerte seg godt mot Nord-Makedonia. Søndag fulgte hun opp med fire scoringer og solid forsvarsspill mot samme motstander i Nadderud Arena. Norge vant begge kampene, som inngikk i EHF Eurocup – der Norge som tittelforsvarer og de tre arrangørlandene av kommende EM i november har vært med.

Tilbake til eliteseriestatistikken: Elise noterte seg for 113 scoringer (81 spillemål + 32 sjumetere), Julie scoret 97 og Sherin 83 spillemål – som de neste av våre flittigste målscorere. Totalt plasserte spillerne våre 784 baller bak motstandernes målvakter, bare Vipers (884) og Storhamar (796) scoret flere.

Tre spillere som slutter seg til vårt lag i sommer – Celina Vatne (Flint), Rikke Larsen Øyerhamn (Tertnes) og Johanne Halseth Nypan (Byåsen), fikk bokført henholdsvis 89, 53 og 18 scoringer i grunnserien – med ulikt kampantall og spilleminutter. Rikke fikk også sine to første A-landskamper denne uka, sammen med Thale, og noterte seg for to mål torsdag og ett søndag.

Thale i skuddet mot Aker – hun hadde nest flest spillemål i eliteserien denne sesongen. Foto: Jon Forberg

Flest utvisninger
Håndballjentan våre gjorde det «skarpt» også på lista over antall tominutters utvisninger, og deler topplassen med Flint Tønsberg (som altså levde opp til klubbnavnet) – begge lag med 69 tominuttere hver.  

Det var for øvrig ganske jevnt i toppen der – Fredrikstad (67), Oppsal (67), Romerike Ravens (66), Follo (65) og Storhamar (64) er de neste lagene på «råtoppen». Med unntak av Molde Elite og Oppsal fikk disse andre lagene også se dommerne hente opp det røde kortet én eller to ganger i løpet av sesongen.

Kaptein Sherin gikk som vanlig foran som forsvarskjempe hos oss, med 16 utvisninger totalt. Synne fulgte nærmest med 11. Linjespillere er per definisjon noen tøffinger, i begge ender av banen»!

Follos Maria Keiseraas Haugen topper for øvrig utvisningslista denne sesongen med 18 utvisninger.

Sherin tar alltid forsvarsjobben på alvor, og da hender det av og til at dommerne – som Tom Larsen her i kampen mot Tertnes – synes det blir i tøffeste laget. Foto: Jon Forberg

Trenertrio på lista
Som en liten «dessert» tar vi med at tre av elitelagenes trenere – Vipers’ Ole Gustav Gjekstad, Larviks Eirik Haugdal og vår egen Tor Odvar – pådro seg hver sin tominutters utvisning (som betyr at én spiller måtte ut) i løpet av sesongen. Tidligere Larvik-trenere og nåværende sier altså tydelig fra når de (en sjelden gang) synes dommerne fortjener det. Gjekstad fikk i tillegg advarsel (gult kort) elleve ganger, de to andre én gang hver.

– Jeg husker ikke hvilken kamp jeg fikk tominutteren, men jeg husker at jeg nærmest «ba» om det etter en kontroversiell avgjørelse og fordi kampbildet tillot det, er Tor Odvars kommentar til årsoppgjøret på bestrafninger.

Tilskuerne på vei tilbake
Dette har vært den tredje sesongen med corona-restriksjoner, de to første med avbrutt og amputert seriespill, og begrensninger på publikumstall. Denne sesongen ble heldigvis fullført, med nødvendige forskyvninger underveis.

Håndballtilskuerne er på vei inn i hallene igjen – selv om det nok tar litt tid før alle post-covid-virkningene er borte. I tilskuerstatistikken fra denne sesongen ligger det også tall fra kamper der hjemmelagene og sponsorer har invitert yngre håndballspillere og andre til kamp – for å stimulere «kamplysten» igjen.

Molde Elite kommer godt ut på statistikken: 13.423 registrerte tilskuere totalt på 13 hjemme- og 13 bortekamper er tredje mest av lagene – serievinner Vipers topper naturlig nok med 18.938, mens serietoer Storhamar samlet 14.091 tilskuere totalt. På bortebane samlet laget vårt nest flest med 6521 tilskuere – et snitt på 501. I hjemmekampene i Molde Arena var snittet vårt 530 og totalen 6902.

Kvartfinaler i sluttspillet
Kommende fredag, 29. april, spilles den første kvartfinalekampen i sluttspillet. Da kommer Byåsen på besøk til Molde Arena, kampstarten er klokka 19. Returkampen spilles i Trondheim påfølgende tirsdag, 3. mai, også den med kampstart klokka 19. I sluttspillet gjelder «best av tre kamper», og en eventuell tredje kamp skal også spilles i Molde Arena.

Vi håper naturligvis på avansement til semifinalen i sluttspillet, men inntil det er klart er NM-finalen mot Vipers i Jordal Amfi i Oslo lørdag 14. mai tredje post på kampprogrammet. Finalekampen kastes i gang klokka 14.15.