Europadebut mot historisk topplag – Molde
Mathilde Rivas-Toft spilte to Champions League-sesonger for Larvik HK før hun kom til Molde HK Elite. Her i skuddet i seriekampen mot Rælingen forrige helg. Foto: Jon Forberg

Europadebut mot historisk topplag

Historisk begivenhet i Molde Arena lørdag ettermiddag: Molde HK Elite mot Hypo Niederösterreich i EHF European League. Dette blir MHKs aller første europacupkamp, motstanderlaget er det mest meritterte av alle de siste tiårene!

Flere av MHK-spillerne har europacuperfaring av forskjellig grad fra sine tidligere klubber – som Ine Karlsen Stangvik, Mathilde Rivas-Toft, Emilie Christensen, Hege Løken, Sarah Dalsgaard Paulsen, Julie Lygren og Melanie Bak. Men for resten av «håndballjentan» blir dette debuten.

Mathilde Rivas-Toft spilte to Champions League-sesonger for Larvik HK før hun kom til Molde HK Elite. Her i skuddet i seriekampen mot Rælingen forrige helg. Foto: Jon Forberg

– Jeg var så heldig å få med meg Champion League-kamper i begge sesongene i Larvik HLK før jeg kom hit. Det er både spennende og inspirerende å få prøve seg mot nye europeiske lag, selv om det håndballmessig handler om det samme. Hypo er et nytt bekjentskap for meg, men jeg har naturligvis hørt om lagets tidligere bravader, sier Mathilde Rivas-Toft, som topper scoringslista i MHK med 31 mål på de fem første seriekampene.

Åtte ganger europacupvinner
Hypo Niederöstarreich står med åtte seirer totalt i den gjeveste av europacupene. Det tidligere østerrikske storlaget vant først serievinnercupen fire ganger – første gang i sesongen 1988-89, og deretter Champions League fire ganger i perioden fra 1993-94 til og med 1999-2000-sesongen! Siste gang laget var i finale var i sesongen 2007-2008, da det ble knepent sammenlagttap (to kamper) mot russiske Zvezda Zvenigorod.

42 seriemesterskap
Hypo Niederösterreich ble stiftet så seint som i 1975, men har vunnet så å si alt i østerriksk håndball siden da. Og selv om ligaen i alpelandet aldri har vært blant de tøffeste håndballarenaene i Europa, står det selvsagt respekt av Hypos 42 seriemesterskap og 29 cupgull nasjonalt. I forrige sesong ble laget for første gang detronisert i seriesammenheng, da WAT Atzgersdorf ble mester. For en måned siden fikk Hypo revansj med 28-20-seier mot WAT i den nasjonale superfinalen. Deretter har Hypo også vunnet sine tre seriekamper med klar margin.

Prokofs prosjekt
Den tidligere klubbstifteren og treneren (i noen sesonger) Gunnar Prokof gjorde Hypo til et europeisk topplag. Han var en kontroversiell og spesiell håndballprofil. Men hentet mange toppspillere fra større håndballnasjoner, blant andre «svensk-norske» Mia Hermansson Högdahl og den norske landslagsmålvakta Terese Pedersen. Tanja Logvin – mor til den tidligere MHK-spilleren Kristina Logvin, ble i sin tid kåret til verdens beste da hun spilte i den gule Hypo-drakta.

Trønderen Odd Egil Eidsæther, som i ung alder trente Trine Haltvik og Byåsen opp til norsktoppen, var også trener for både Hypo og det østerrikske landslaget i en periode. Han ledet faktisk Østerrike til VM-bronse i 1999, da Birgitte Sættem og det norske laget kunne hente VM-gullet etter den minnerike finalen mot Frankrike i Håkons hall på Lillehammer.