– Siófok-tida artig del av trenerkarrieren – Molde

– Siófok-tida artig del av trenerkarrieren

Ungarske Siófok KC gjester Molde Arena søndag ettermiddag, i den fjerde gruppespillkampen i Europaligaen. For moldetrener Tor Odvar Moen er dette gamle kjente, han trente det ungarske laget før han tok over håndballjentan våre.

– Jeg ser på Siófok-perioden som en fantastisk artig del av trenerkarrieren min. Jeg har fortsatt god kontakt med mange der, har fulgt med på lagets prestasjoner og sett mange av kampene deres på tv, forteller Tor Odvar.

Sterke resultater
Etter sin lange og meritterte Larvik-periode, ble han Siófok-trener foran 18/19-sesongen og fortsatte med det i 19/20-sesongen, helt til covid-pandemien førte til bråstopp også i det ungarske seriespillet.

– Serien ble avsluttet, og jeg dro hjem i begynnelsen av mars. Da var det allerede klart at jeg skulle bli Molde-trener den neste sesongen, forteller Tor Odvar.

Gjensyn og smil da Tor Odvar møtte Siófok-supporterne før den første europaligakampen mellom lagene i Ungarn for to uker siden. Foto: András Németh

Vant EHF-cupen
I den første sesongen trente han Siófok-laget til tredjeplass i den ungarske eliteserien og til seier i EHF-cup, forgjengeren til Europaligaen, etter seier over danske Esbjerg i finalen.

– Det så veldig bra ut også i den andre sesongen. Vi lå på andreplass i serien, etter at vi blant annet hadde slått både Györ og Ferencvaros, og vi var klare for semifinale i EHF-cupen. Men så ble det altså tidlig sesongslutt.

Tre spillere fortsatt med
Den ungarske klubben har sitt eget anlegg til kamper og trening, eget akademi – og spillerne bor på anlegget. Der har klubben også egen restaurant, så alt er lagt til rette for spillere, trenere og ledere.

– Som så mange andre klubber har nok også Siófok fått merke økonomiske utfordringer, og den sportslige satsinga er vel tatt litt ned. Laget har fortsatt mange dyktige spillere, men vi hadde for eksempel flere utenlandske spillere i troppen enn det er nå, sier Tor Odvar.

Bare høyrekanten Nelli Such, venstrekanten Kira Wald og målvakta Kincsö Csapo er fortsatt med fra perioden med Tor Odvar som trener. Noen i støtteapparatet er også fortsatt med.

Engasjerte supportere
Tor Odvar var imponert over supporterkulturen og –engasjementet rundt Siófok-laget.

– Vi nordmenn er jo generelt veldig sportsinteresserte, men i Ungarn kan vi nok heller bruke karakteristikken «sportsfanatiske». Sport betyr veldig mye for dem som er rundt lagene. Én gang vi kom tilbake klokka to på natta fra bortekamp, da sto godt over hundre tilhengere med bluss og klubbskjerf og tok imot oss da bussen parkerte utenfor hallen.

– Det hendte jo at vi tapte kamper også, men vi fikk likevel full støtte. Da må jeg også benytte sjansen til å skryte av publikummet vårt i Molde Arena, som har stått bak laget vårt i seksti minutter hver eneste gang denne sesongen. Selv om det ikke akkurat har gått «rett fram» for laget i det siste. Da vi spilte en svak kamp og tapte mot Romerike i begynnelsen av januar, var publikum de siste som ga seg, slår Tor Odvar fast.

«Håndballskole» i Europa
Moldejentan har tapt de tre første gruppespillkampene, og blant annet 22-30 i bortekampen mot Siófok for to uker siden. Da var vi lenge med i kampen og lå bare ett mål under ved pause.

– Det var fem minutter med «galskap» i andre omgang, da ingenting stemte, som ødela. Vi har gjort mye bra i alle de tre første kampene, og skulle spesielt fått med oss poeng fra Dortmund i den første kampen. Men det handler mye om rutine, som vi nå har sett både Storhamar og Sola har skaffet seg. Laget vårt og enkeltspillerne har startet på den skoleveien nå, og skal skaffe seg ytterligere kunnskap i de tre gjenstående kampene, mener Tor Odvar.

PS. Håndballjentan la også siste sommerens treningsleir til Siófok, og ble tatt godt imot både da og under den forrige gruppespillkampen.

To kamper gjenstår i gruppespillet for laget vårt etter søndagens møte med Siófok: Ny hjemmekamp, mot BV Borussia Dortmund, neste lørdag (kampstart klokka 16), og til slutt bortekamp mot ES Besancon i Frankrike lørdagen deretter.