Håndballvandring rundt i Europa – Molde

Håndballvandring rundt i Europa

Tre spillere til dansk topphåndball, én til Frankrike og én til Montenegro, én spiller legger opp og én har videre håndballsatsing på vent. Disse sier «takk for seg» – i alle fall foreløpig – i Molde Elite etter denne sesongen.  

Norske toppspillere har nærmest valfartet til Danmark i mange år, og nå skal vi altså berike topphåndballen hos våre naboer i sør med tre av håndballjentan våre. Mona Obaidli og Catharina Fiskerstrand Broch skal spille begge spille for Nykøbing Falster, mens Thale Rusfeldt Deila slutter seg til mesterlaget Odense.

Elise Skinnehaugen drar videre fra norsk eliteserie til Toulon i den franske toppdivisjonen, og Anastasija Marsenic drar «hjem» til sin tidligere klubb, topplaget Budućnost i Montenegro. Synne Fossheim avslutter håndballsatsinga på toppnivå for lærerjobb i Oslo, og Vilde Vike Nerås utvider sin «timeout» etter kneskaden hun pådro seg i november i fjor.

Tida var moden for Mona

Mona har vært moldespiller i hele sitt håndballiv, først i Molde HK og de siste årene som sentral aktør i elitesatsingen vår. 26-åringen toppet scoringslista i eliteserien også denne sesongen, med 155 mål på sine 19 kamper – et snitt på 8,2 mål per kamp.

– Jeg følte at tida nå var moden for å prøve meg i en ny liga, og hvis jeg i det hele tatt skulle flytte på meg. Det har vært viktig å finne et lag der jeg ser muligheten for å få mye spilletid. Jeg tror Nykøbing er riktig valg, jeg har sett noen av kampene deres – de spiller med stor fart og det skulle passe meg godt, sier Mona.

Nykøbing Falster endte på fjerdeplass i den danske serien, og er klare for finalehelg i Europaligaen seinere i mai. Det er også andre norske spillere på vei inn i laget, Moa Høgdahl kommer fra spill i danske Viborg og Caroline Aar Jacobsen kommer fra Byåsen.

– Jeg er veldig takknemlig for den satsinga vi har hatt i Molde og den støtten jeg har hatt. Og jeg kommer tilbake, sier Mona bestemt.

Takk for nå i moldedrakta, nå blir Mona (t.h.) og Thale motstandere i Danmark. Foto: Jon Forberg

«Catha» følger med på ferden

Målvakt Catharina (24) følger samme reiserute som Mona, etter tre sesonger i Molde Elite – den siste sesongen riktig nok fra tribuneplass etter en hofteoperasjon i august i fjor.
– Jeg måtte få orden på en belastningsskade, som jeg hadde kjent på i to-tre år. Jeg fikk heldigvis med meg hele fjorårssesongen, og fikk også spilletid i NM-finalen mot Vipers i mai. Det var den siste kampen jeg spilte her, og jeg var glad for å få med meg den. Jeg har brukt hele den siste sesongen til opptrening, etter operasjonen, og har fått bekreftet at jeg er klarert for å satse for fullt igjen. Jeg fikk også være med på håndballtreningene i siste del av sesongen, og det var nyttig, sier «Catha», som legger til at det føles «litt rart» å dra fra Molde og klubben nå.

Hun tømmer leilighetene i Molde og Oslo, og tar med hunden «Dennis» når hun får etablert seg i København, der de fleste av spillerne vil bo. Laget trener og spiller kamper både i hovedstaden og i Nykøbing.

Catharina har vært tilskuer gjennom hele sesongen, men nå er hun snart kampklar igjen – i Danmark. Foto: Jon Forberg

Thale og Ragnhild følger Gjekstad

Odense var nær plass i finalehelga i European Champions League, men måtte tåle to tap mot ungarske Györ i kvartfinalespillet. Den danske seriemesteren får nye sjanser i neste sesong. Med Thale (23) som én av flere norske forsterkninger på laget, sammen med Ragnhild Valle Dahl og Malin Aune. Landslagskollega Maren Aardahl har allerede vært markant Odense-spiller noen sesonger. Og Ole Gustav Gjekstad overtar som trener, etter braksuksessen med Vipers.

– Dette blir veldig spennende, og gøy for meg å få ta et nytt skritt på håndballferden. Jeg debuterte tidlig i eliteserien for Glassverket hjemme i Drammen og hadde tre fine år i Fredrikstad før jeg fikk fortsette med to sesonger i Molde. Jeg har fått mye tillit og spilletid, og dette har vært en verdifull utviklingsarena for meg, sier Thale.

Hun pådro seg en skade i seriekampen mot Larvik i begynnelsen av mars og mistet sesonginnspurten med Håndballjentan. – To leddbånd i nedre del av leggen ble skadet og måtte lappes. Jeg har endelig kunnet legge bort krykkene.

Elise fortsetter håndballkarrieren i Frankrike, og fikk en forsmak gjennom kampene mot Besancon i Europaligaen. Foto: Jon Forberg

Nytt håndballiv ved Middelhavet

For Elise, som fyller 27 år i neste måned, venter nå en ny håndballutfordring i Toulon i Syd-Frankrike. Dermed slår hun følge med kjæresten Håkon, som har spilt proffhåndball i Frankrike i noens sesonger allerede – etter overgangen fra Elverum.

– Håkon skal skifte klubb i sommer og skal spille for Cesson Rennes lengre nord i landet – så jeg vet ikke hvor ofte jeg kommer til å se ham. Det blir i alle fall en kjøretur på sju timer, slår Elise fast.

– Jeg har hatt det veldig fint i Molde disse to årene, og fått mange nye venner. Det har også vært kjekt å få spille kamper i Europa. Men nå har jeg lyst til å prøve meg i et nytt land og i en ny serie. Og prøve å lære meg fransk, naturligvis, samtidig som jeg håper å ta fag via nettet. Laget starter oppkjøringa til sesongen i midten av juli, de har ny trener – som har trent herrelag tidligere, forteller Elise.

Anastasija fikk sin landslagsdebut for Montenegro mot Norge. Nå skal hun spille for landslagstreneren i gamleklubben. Foto: Jon Forberg

Tett på landslagstreneren

Anastasija, «Ana» blant håndballjentan i Molde, kom hit fra debutsesong med det tidligere storlaget Budućnost i hjemlandet Montenegro. Etter to sesonger i Molde Arena vender hun nå tilbake til Podgorica og sin tidligere klubb.

– Jeg er jo oppvokst og har foreldrene mine i Danmark, men jeg fortsatt montenegrinsk pass. Etter ett år i Budućnost ville jeg prøve meg i skandinavisk topphåndball, og jeg føler at jeg har fått det jeg ønsket ut av tiden i Molde. Jeg ble mer og mer komfortabel med nivået og eget spill, sier 20-åringen.

Nylig fikk hun også A-landslagsdebuten sin med Montenegro, hun fikk spille den ene av de to landskampene mot Norge i Volda og Ørsta – og noterte seg for én scoring. Nå håper hun at får spille VM, som skal arrangeres i Norge, Sverige og Danmark fra slutten av november til midten av desember. Den tidligere landslagsstjerna Bojana Popović er trener både for Budućnost og landslaget, og da får «Ana» rikelig anledning til å vise seg fram.

– Og så får jeg nok ryddejobb rundt treninger og kamper der også, som vi yngste spillerne har hatt i Molde. For jeg blir nok den yngste der også, sier hun med et smil.

Synne jubler for scoring mot Sola. Nå blir det lærerjobb i Oslo stedet for håndballspill i Molde. Foto: Jon Forberg

Til lærerjobb i Oslo

Synne har kombinert håndballspill med vikartimer som lærer og fortsatt lærerutdanning siden hun ble hentet til Molde Elite fra Flint Tønsberg.

– Det har vært veldig deilig å kunne kombinere dette i Molde, men nå blir det ikke mer håndballsatsing for meg. Jeg har fått jobb ved Lilleaker barneskole i Oslo, og kjæresten Sivert har også fått lærerjobb i Oslo, forteller 25-åringen, som har mastergrad i kroppsøving og som er i ferd med å avslutte fem års lærerutdanning.

– Jeg føler at jeg fikk vist mine håndballegenskaper denne siste sesongen, og det gjorde jo også at jeg fikk mer spilletid. Jeg har hatt to fine håndballår i Molde og kommer til å savne gjengen. Men valget er vel gjennomtenkt, nå blir det full lærerjobb i stedet.

Opptrening først for Vilde

For Vilde har skader dessverre holdt henne utenfor kamparenaene de siste årene. Etter en tidligere kneskade og langvarig opptrening var 25-åringen fra Vestnes tilbake på moldelaget, men så pådro hun seg en ny kneskade i fjor høst. Hjemmekampen mot Fredrikstad 21. oktober ble hennes siste denne sesongen.

– Første gang var det både korsbånd- og meniskskade, andre gangen var det «bare» menisken det gikk ut over. Jeg ble operert i Drammen i januar, men er fortsatt i opptrening. Jeg bestemte meg for å ta ett års pause, og så får jeg se om jeg blir klarert for mer håndballspill og om jeg savner det nok. Men jeg har nå sett de fleste av hjemmekampene da, sier Vilde.

Vilde er fortsatt i opptrening og i tenkeboksen etter skaden hun pådro seg tidlig i sesongen. Foto: Jon Forberg

Den nye normalen

Trener Tor Odvar Moen får altså en delvis ny gjeng å jobbe med når han samler troppene igjen i sommer, og oppsummerer denne gjennomgangen slik:

– Det er en del av toppidretten, at spillere flytter på seg er den nye normalen. Vi knytter oss til spillere og kommer naturligvis til å savne dem som drar videre, men så snart de nye spillerne er på plass er det de som får oppmerksomheten.

Så, følg med! Nye utfordringer for noen, og de som drar nå kan veien tilbake (les Monas sluttord). Men dette betyr også at nye spennende spillere er på vei inn til Team Håndballjentan!