«Årets venstre bakspiller» i fjor – nå blir Thale MHK-spiller – Molde

«Årets venstre bakspiller» i fjor – nå blir Thale MHK-spiller

Det ligger solide fotballrelasjoner i navnet, men Thale Rushfeldt Deila er én av Norges mest lovende håndballspillere. Nå blir hun én av «håndballjentan» i Molde HK Elite.

Thale (21) er datteren til fotballtrener Ronny Deila og niesen til målmaskinen Sigurd Rushfeldt, og hun var selv en lovende fotballspiller i yngre jentedager. Det samme var tvillingsøster Live.

Thale Rushfeldt Deila i velkjent situasjon og posisjon for Fredrikstad. Til sommeren bytter hun til MHKs røde drakt. Her er det Vipers-duoen Henny Reistad og Silje Waade som prøver å stoppe henne. Foto: Jan Skaregrøm

– Spennende satsing i Molde
Etter tre sterke sesonger i Fredrikstad BK slutter altså Thale seg til Tor Odvar Moens MHK-tropp når sommeren kommer og koronapandemien forhåpentlig er kraftig på defensiven.

– Molde HK Elite satser hardt, og dette blir en spennende utfordring for meg. Jeg ser også fram til å få Tor Odvar som trener, han er dyktig på å utvikle spillere, sier Thale på telefonen til oss onsdag formiddag.

Da var hun akkurat ferdig med en treningsøkt med FBK, og hadde informert medspillerne om at Molde HK blir hennes klubb fra kommende sesong. Mange klubber, både norske og utenlandske, har hatt henne på ønskelista.

Rekker én kamp mot MHK?
Fredrikstad og Molde har ennå ikke rukket å spille mot hverandre denne sesongen, men er nok én av kampene som blir prioritert i NHFs nye kampoppsett – dersom det blir spilt flere kamper i denne pandemisituasjonen.

– Vi har igjen å spille mot Aker og nettopp Molde, hvis NHF forsøker å i alle fall få til halvspilt serie. Det har vært en vanskelig sesong for alle lag, og vi i FBK har nok underprestert noe, mener Thale, som imidlertid har scoret 72 mål på lagets 12 kamper – og er nummer tre på toppscorerlista i eliteserien med det.

Thale (nummer 4 i hvit drakt) i kampen mot MHK i Molde Arena i forrige sesong – som Fredrikstad vant. Foto: Jon Forberg

«Årets spiller» i forrige sesong
For et snaut år siden ble Thale kåret til årets spiller på venstre bakspillerplass i eliteserien, en kåring gjort av spillerne og trenerne. Den foregående sesongen vant for øvrig Ragnhild Valle Dahl, som MHK-spiller, den samme kåringen.

– Dette er en fantastisk signering for oss. Thale har hatt ei fin utvikling i FBK-tida, og er altså en av de mest talentfulle spillerne i norsk håndball. Vi får en målfarlig bakspiller med mye «power» i spillet og som er vanskelig å stoppe for motspillerne. Hun er ekstremt dyktig i duellspillet, og vi ser for oss at hun også kan utvikles i en playmakerrolle, sier Tor Odvar om sitt ferskeste registrerte tilskudd av dyktige bakspillere i neste sesongs spillerstall.

Var trent av foreldrene
Pappa Ronny var fotballtreneren til jentene, samtidig som han var Strømsgodset-trener, mens mamma Bjørgunn var håndballtreneren – i moderklubben Reistad. Det ble håndballsatsing for tvillingene, som markerte seg sterkt på ungdomslandslagene og blant annet var med på å sikre Norge sølv i U17-EM.

Reistad IL var moderklubben, så fulgte drammensklubben Glassverket, før Thale ble Fredrikstad-spiller i tre sesonger. Live valgte Skrim Kongsberg for én sesong og fulgte deretter søsterens vei til Fredrikstad. Nå venter ny klubb på begge to, Thale til Molde HK Elite og Live til Sola HK.

Råsterke attester
I et tidligere intervju med Norsk Topphåndball ga Live følgende attest til søsteren: – Thale er råsterk, en kraftmaskin samtidig som hun har håndballforståelse. Hun hater å tape, spille dårlig og er en ordentlig vinnerskalle – på godt og vondt. Duellsterk og målscorer, en toveis-spiller. Treningsvillig og svært nøye, og synes trening er gøy – noe som er det viktigste. Thale er nøye på skadeforebyggende også.

Fredrikstad-trener Eirik Haugdal, som neste sesong skal trene Larvik HK, var også full av lovord om toppscoreren sin i et intervju i Fredriksstad Blad i fjor: – Thale har kommet fryktelig langt til å være 20 år. Det vil ikke overraske meg om hun er på A-landslaget om noen år.