18-årige Anastasija fra topplag i Montenegro til elitespill i Molde – Molde

18-årige Anastasija fra topplag i Montenegro til elitespill i Molde

Hun er født og oppvokst i Danmark, men regnes som et av de største håndballtalentene i Montenegro. I neste sesong skal 18-årige Anastasija Marsenic spille eliteseriehåndball med Molde HK Elite.

– Jeg ser veldig fram til å spille med Molde og i den norske serien. Jeg har studert både laget og skaffet meg litt mer informasjon om norsk klubbhåndball etter at denne overgangen ble aktuell. Jeg synes det ser veldig spennende ut og for meg blir dette en ny utfordring. Jeg har veldig tro på Tor Odvar som trener og at denne spillergruppa vil inspirere meg mye, sier Anastasija på telefonen fra Podgorica i Montenegro.

I likhet med Mia Kristine Strand, som vi presenterte som nysignert MHK-spiller tidligere denne uka, er Anastasija venstrehendt kantspiller – men hun har også vist egenskaper som bakspiller.

18 år gamle Anastasija Marsenic har signert to års avtale med Molde HK Elite, etter én sesong i storklubben Budućnost i Montenegro. Foto: Privat

Ett år i Budućnost
Anastasija ble født i Ballerup på Sjælland for 18 år (pluss ei drøy uke) siden, av montenegrinske foreldre – som fortsatt bor der. Den lokale og tradisjonsrike danske klubben Virum-Sorgenfri var Anastasijas klubb før hun ble hentet til den renommerte toppklubben ŽRK Budućnost i Montenegro for ett år siden.

Budućnost er håndballhistorisk et topplag også i europeisk målestokk, med seier i Champions League både i 2011/12-sesongen (slo Györ i finalen) og så seint som i 2014/15-sesongen (slo Larvik i finalen). I denne CL-sesongen endte Budućnost på femteplass i sin gruppe, og skal møte FTC-Rail Cargo fra Ungarn i første sluttspillkamp kommende helg.

– Jeg har fått være med på noen av kampene i Champions League, og det har vært lærerikt og inspirerende for meg, sier Anastasija, som også var på scoringslista i både hjemme- og bortekampen mot kroatiske Podravka.

Sin unge alder til tross, var hun i bruttotroppen til Montenegro foran EM i Danmark i desember, og står bokført med landskamper for det montenegrinske rekruttlaget.

Anastasija regnes som et av største talentene i montenerginsk håndball og har fått prøve seg i to kamper i Champions League denne sesongen. Foto: ŽRK Budućnost

«Ung, tøff, spennende og kul spiller»
MHK-trener Tor Odvar Moen fikk tips om Anastasijas talent fra én av sine mange bekjente, og karakteriserer henne slik:

– Hun ville gjerne tilbake til Skandinavia, og det åpnet muligheten for oss. Hun er ung, men tøff i spillestilen og veldig spennende. I utgangspunktet en høyre kantspiller, som Mia, men også med egenskaper og kvaliteter som bakspiller. Jeg tror hun blir en «kul» spiller for den norske eliteserien.

To unge og spennende spillere slutter seg altså til «håndballjentan» til sommeren for å ta seg av oppgavene på høyrekanten. I tillegg er også Elise Skinnehaugen hentet fra Storhamar for å bidra med sine kvaliteter på høyre bakspillerplass. Neste sesongs spillerstall begynner å ta form.

PS 1: Norges kvinnelandslag skal for øvrig spille OL-kvalifisering mot Montenegro og Romania 19.-20. mars i nettopp Podgorica, der Anastasija befinner seg nå.

PS 2: Etter at det ble forlenget stopp i seriespillet har MHK-spillerne både i forrige uke og denne uka hatt fri fra håndballtreningene i hallen, og fulgt alternativt treningsprogram. Kommende tirsdag samles laget igjen i Molde Arena og blir samlet fram til påskeuka i første omgang – og vet da forhåpentligvis om myndighetene vil tillate en kampavslutning på sesongen.