– Det vanskeligste er at vi ikke vet når vi skal spille neste kamp – Molde

– Det vanskeligste er at vi ikke vet når vi skal spille neste kamp

I en høyst uvanlig håndballsesong, med en verden i en høyst krevende og langvarig pandemitilstand, er «håndballjentan» våre egentlig blant de heldige. Men de lurer veldig på når de får spille kamp igjen.

Vilde Vike Nerås (24) og Sofie Rakvåg Roald (18) og de andre i MHKs elitestall har ikke spilt kamp på drøyt fire måneder – den siste var bortekampen mot Oppsal 15. november. Kun Larvik av de andre eliteserielagene har hatt like lang «timeout».

På vei inn til ny treningsdag i Molde Arena, men foreløpig ingen kamper i sikte for Sofie Rakvåg Roald (t.v.) og Vilde Vike Nerås. Foto: Jan H. Indbjør

– Vi har naturligvis full forståelse for at det har blitt slik og at situasjonen ikke har gjort det mulig å holde seriespillet i gang, men det vanskeligste er at vi ikke kan vite når vi skal spille neste kamp. Nye kampplaner er blitt lansert, men så blitt trukket tilbake på grunn av koronasituasjonen og myndighetenes smitteverntiltak, sier de to.   

Det var seriepause på grunn av EM for landslaget i desember, og da seriespillet kunne fortsette i januar ble det nye utsettelser for vårt lag på grunn av koronasmitte i troppen. Så ble hele seriespillet satt på vent – og ventetida er altså ikke over ennå.

Småprat og puslerier i minuttene før treningsstarten er også en del av lagfølelsen og samholdet, og Vilde og Sofie understreker at de og resten av «håndballjentan» tross alt er heldige som i denne perioden fortsatt får trene sammen. Foto: Jan H. Indbjør

Føler med lagene i nedstengte kommuner
I skrivende stund er det fylker og kommuner som har betydelig strengere smitteverntiltak enn vi har i Molde og vårt område, og flere av eliteserielagene får ikke trent sammen. Hallene er stengt.

– Bortsett fra perioden i januar, da vi selv opplevde smitte i troppen, har vi tross alt vært heldige som har fått holde håndballtreningene i gang. Og særlig nå. Vi håper de lagene som er hardest berørt får komme tilbake til «normal» situasjon igjen, og i alle fall kan slippe til i hallene sine igjen, sier Vilde og Sofie.

Fotografen lovet på forhånd en diskret tilnærming under treningsøkta, og smilet til Sofie og Vilde forteller hva de synes den lovnaden var verdt. Foto: Jan H. Indbjør

Mulig sesongavslutning?
Kanskje blir det noen kamper i april, kanskje først i mai, eller kanskje blir dette en eneste lang oppkjøring til neste sesong?

– Så lang pause midt i sesongen kan på en måte sammenliknes med en langvarig skadesituasjon, men da jobber du likevel med en dato som mål og motivasjon i treningsarbeidet.

Akkurat det har begge disse spillerne erfaring med. Vilde var ute av kamptroppen i første halvdel av 2019/20-sesongen på grunn av et brudd i ankelen, og Sofie har i sitt unge håndballiv allerede vært gjennom to korsbåndskader – og massevis av opptreningstimer.

– Derfor har jeg god trening i å vente på neste mulighet, og jeg er neppe den mest utålmodige i troppen slik det er nå. Men da hadde jeg alltid faste datoer å jobbe opp mot, sier Sofie.

Duell 1: Vilde i forsvarsrolle mot alltid scoringsjagende Mona Obaidli. Foto: Jan H. Indbjør

Fortsatt trykk på treningene?
Så: Går ventetida og uvissheten om «resten av sesongen» på motivasjonen løs for spillerne, er det vanskelig å holde trykket oppe på treningene?    

– Treningsplanen vil ellers alltid være rettet mot neste kampperiode og mot neste motstander, enten du er i oppkjøring til sesongen eller midt i seriespillet. Når du ikke vet når neste kamp kommer, blir det jo litt verre. Tor Odvar har innledet hver eneste trening med «siste nytt» om kampplanen – men det har ikke vært noe «nytt» på ei stund, og han har naturligvis ikke kunnet gi oss det svaret vi venter på foreløpig, sier Vilde og Sofie, som samtidig skryter av trenerens varierte øvelsesutvalg og konkrete innhold i håndballøktene.

Han har også gitt spillerne noen håndballfrie treningsdager og -uker for å unngå «brakkesjuka» i den langvarige kamppausen.

Duell 2: Sofie i full beredskap mot kjappe Sarah Dalsgaard Paulsen, mens kameratene i bakgrunnen bare står der de fikk beskjed om. Foto: Jan H. Indbjør

Klatring og skiturer
Flere av spillerne har brukt klatrehallen, noen har spilt tennis, for eksempel, i tillegg til styrketreningsprogrammet i disse periodene.

– Jeg har vært på ski, det har det ikke alltid vært tid og anledning til midt i håndballsesongen. Jeg var modig og fikk opp farta i nedoverbakkene – det ble litt knall og fall, innrømmer Sofie.

Vilde jobber fortsatt i Høgnakken barnehage i tillegg til håndballsatsinga, og er glad for å ha full timeplan gjennom uka mens hun venter på en kampavgjørelse. Sofie er tredje års elev i Toppidrettsklassen ved Molde videregående skole, og har ytterligere ett skoleår igjen der.

PS. Norges Håndballforbund har varslet klubbene om at det blir informasjonsmøte kommende mandag ettermiddag om sesongavslutningen.