Sju på flyttefot – mens vi venter på neste årgang – Molde

Sju på flyttefot – mens vi venter på neste årgang

Sarah Dalsgaard Paulsen sender flyttelasset hjem igjen til Danmark etter tre sesonger i Molde Elite. Flyttelasset går til Aabenraa, langt sør på Jylland, ikke så langt fra grensa til Tyskland.

Fra sensommeren av skal hun spille for SønderjyskE (stor E for Elite), som da forhåpentlig har kvalifisert seg for den danske toppserien igjen, etter noen sesonger på nivå to. I skrivende stund er de avgjørende kvalifiseringskampene ikke spilt.

– Det er bare 75 minutters kjøring fra hjemstedet mitt i Danmark, Hedensted. Avstandene i Danmark er uansett ikke så store, som kjent. Min farmor bor i Aabenraa, så det blir kjekt, sier Sarah.

«Hårreisende» dueller er det mange av. Her Sarah i gjennombruddsforsøk mot Flint.

Sju på flyttefot
Sarah er én av de sju «håndballjentan» som flytter på seg eller gir seg som spillere på elitenivå etter denne kampfattige sesongen for Molde Elite, som for øvrig har fem av erstatterne klare – drøyt fire måneder igjen til forventet seriestart.

Men denne artikkelen skal i vesentlig grad handle om de som reiser: Sarah Dalsgaard Paulsen (23), Lone Vik (23), Anniken Obaidli (25), Hege Løken (27), Andrea Hanssen (26), Emilie Christensen (28) og Mathilde Rivas-Toft (24). Hvordan ser de på tida hos oss? Hva skal de gjøre etter håndballtida i Molde? Kan det skje at vi får se noen av dem i moldedrakta igjen?

– Seieren over Vipers et høydepunkt
– Jeg følte meg hjemme fra første dag jeg kom til Molde for tre år siden, og jeg har med meg mange fine opplevelser tilbake. Sportslig er nok 25-19-seieren over Vipers i Molde Arena den første sesongen høydepunktet – og bare tre dager etterpå slo vi Storhamar på bortebane, forteller Sarah, som står med 11 scoringer totalt på de ti kampene laget rakk å spille av eliteserien i 2020-21.

– Jeg hadde håpet jeg kunne få fram mer av mine kvaliteter på banen denne sesongen, men det er ble også en spesiell sesong med pandemiutfordringene. Inn- og utreisebestemmelsene både i Danmark og Norge har også gjort at jeg ikke har vært hjemme siden i fjor sommer. Men jeg klager ikke over at jeg har kunnet være i Molde i stedet, sier Sarah blidt. Hun reiser fra Molde i slutten av mai.

23-åringen kom til Molde Elite etter én sesong i franske Cercle Dijon. Før det spilte hun ungdoms- og elitehåndball for Viborg hjemme i Danmark. Kjæresten Joachim spilte også i Frankrike, men flyttet etter til Molde for ett år siden – og skal for øvrig bli igjen her for å trene aldersbestemte lag i Molde HK enda en sesong.

Europaligadebut for Lone og Molde Elite mot Hypo.

Lone i sjukepleierjobb
Det ble en enda tidligere kampslutt for strekspiller Lone Kathinka Elisabeth Vik enn for resten av laget. Hun kom til Molde Elite fra gode prestasjoner i 1. divisjon for Volda. Men 23-åringen fra Stryn var siste gang på kamprapporten i møtet med Flint i Molde Arena 25. oktober.

– Det ble mange småskader og «vondter» på én gang, og det var derfor ikke mulig å fortsette. Det har jeg tatt konsekvensene av og lagt håndballskoene på hylla, som det heter, forteller Lone, som ble stående med sju kamper og seks scoringer i eliteserien. I tillegg fikk hun også med seg NM-kampen mot Oppsal og de to europaligakampene mot Hypo – og var på scoringslista i alle tre.   

Nå har hun begynt i sjukepleierjobb hjemme i Stryn, og er veldig fornøyd med det. – Jeg trivdes i moldelaget, mange kjekke folk og et godt miljø. Men nå er jeg glad jeg ble ferdig med sjukepleierutdannelsen i Ålesund samtidig som jeg spilte for Volda. Jeg trives godt i jobben. Det ble mange fergeturer, men det var absolutt verdt det.

Anniken i klassisk situasjon, her mot Rælingen og tidligere lagvenninne Caroline.

Ti sesonger for Anniken
Hun er oppvokst med Molde HK og Molde Elite og har spilt med rød seniordrakt siden hun nådde alderskravet på 16 år. Det var sommeren 2011, og MHK var et 2. divisjonslag. Etter ti sesonger syntes Anniken Obaidli tida var moden for nye utfordringer. Nå skal hun spille for Storhamar, som fort kan bli en hovedmotstander i Molde Elites jakt på seriemedalje i kommende sesong.

– Jeg elsker å spille for Molde Elite og er ikke lei av gjøre det, men følte at jeg trengte å prøve noe annet nå. En utenlandsk klubb ville under andre omstendigheter vært aktuelt for meg, men med corona-situasjonen og med mammas sjukdom var det riktigere å fortsette å spille i Norge. Storhamar var kjapt frampå og overbeviste meg om at det kunne være interessant og spennende, sier 25-åringen.

Hun er nummer to på scoringslista vår i denne forkorta eliteseriesesongen, med 56 mål på sine ti kamper – 39 spillemål og 17 fra sjumeteren.   

– Det er litt frustrerende at vi ikke har hatt bedre uttelling, men jeg er sikker på at vi hadde kommet til å gjøre det skarpere i siste del av sesongen. Treningsgruppa har vært fin.

I neste sesong skal Anniken altså ha moderklubben som motstander og dessuten spille mot søstrene Sherin og Mona for første gang.

– Ja, det har naturligvis også vært tema i løpet av prosessen, og det blir avgjort en ny utfordring for meg. Det får vi takle. Og, bare for å slå det fast, jeg SKAL tilbake til Molde Elite igjen på et tidspunkt!

Solid uttelling for og teknisk utmerket levert fra Hege på høyrekanten.

Tilbake til kjæresten i Larvik
Stranda-jenta Hege Løken var én av de tre spillerne som kom til Molde fra Larvik for to år siden. Nå drar 27-åringen «hjem» til Larvik, der kjæresten Henrik bor og jobber. Men det er ikke bestemt hvor hun kommer til å spille håndball til høsten.

– Jeg er klar på at jeg skal fortsette å spille, og kanskje kan det bli for en utenlandsk klubb. Coronasituasjonen har jo laget noen rammer det siste året, så vi får se hvordan det utvikler seg, sier kantspilleren med den skuddsikre venstrearma.

Håndballjobben i Molde har hun kombinert med lærerjobb, som tilkallingslærer på barneskolen på Kviltorp.

– Mormor er fra Kortgarden og familien har hytte på Sølsnes, så jeg har egentlig sterke bånd til Molde. Det har vært fint også for familien på Stranda at jeg har kunnet spille i Molde Elite, de har vært flittige tilskuere på kampene våre.

Selv mener Hege at hun har utviklet seg som spiller i de to moldesesongene, men synes det er leit at pandemien satte en tidlig stopper for seriespillet. Hun sleit litt med en liten kneskade på seinhøsten og sto over et par av seriekampene. På de åtte seriekampene hun spilte noterte hun seg for 23 scoringer.

– Jeg sparte meg litt i en periode for å ha mye å gå på til avslutninga på sesongen, etter nyttår. Jeg var veldig innstilt på å gi mye og bidra med mye i serieinnspurten. Dessverre gikk den kampplanen i vasken. Synd for hele laget, naturligvis, vi følte nok at vi burde ha vært litt høyere på tabellen.

Mest solid forsvarsjobb, men også angrepsjubel for Andrea.

Satser på lærerjobb i Oslo
Hun er utdannet lærer i kroppsøving og idrettsfag, og det blir hovedsaken for Andrea Hanssen når hun nå forlater Molde Elite etter to sesonger. 26-åringen fra Kongsvinger sluttet seg til «håndballjentan» etter å ha markert seg sterkt i Rælingen-drakta i flere sesonger.

– Men nå blir det ikke mer håndballsatsing på toppnivå for meg, i alle fall ikke som spiller. Jeg vil gjerne jobbe med håndball og ser ikke bort fra at det kan bli interessant med en treneroppgave etter hvert. Men først og fremst satser jeg på å få en lærerjobb i Oslo-området – både ungdomsskole eller videregående skole er aktuelt, forteller Andrea. Hun og kjæresten Peder flytter inn i leilighet i Oslo 1. august, men inntil da blir Kongsvinger mellomstasjonen.

Som alle de andre spillerne synes Andrea at det er synd at eliteserien ikke kunne fullføres denne sesongen, og tenker at laget ikke fikk ut potensialet fullt og helt. Hun skryter likevel av «den fine gjengen». For henne ble det mest forsvarsjobb på banen denne sesongen, men hun noterte seg likevel for ni scoringer på sine ti seriekamper.

Tøffe tak mot Flint, men Emilie var på sporet allerede der.

 Bittert at det ble kampslutt
Hun ble hentet inn til spillertroppen like før seriestart, etter å ha hatt en utfordrende forrige sesong i ungarsk håndball og påfølgende «håndballferie» i flere måneder. Emilie Christensen var en markant spiller i Larvik HK da Tor Odvar Moen var trener der og lot seg overtale da han ville ha henne til Molde på kort varsel.

– Men jeg måtte spille meg i form, og med spillegleden løsnet det utover høsten. Derfor følte jeg det bittert da kamppausen kom i midten av november, på grunn av det årlige mesterskapet for landslaget. Og så ble det jo ikke flere kamper i det hele tatt denne sesongen!

Det ble med ti seriekamper i moldedrakta for 28-åringen og fem registrerte scoringer. Tre av dem kom i bortekampen mot Oppsal i november – den aller siste seriekampen i sesongen, da Emilie definitivt var på sporet av toppformen. Så vi skjønner poenget hennes.

Hun forlenger altså ikke kontrakten med Molde Elite, og forklarer det slik: – Jeg føler at det ikke er riktig av meg å ta opp en plass for andre som vil spille for Molde, det kjenner jeg på kropp og motivasjon. Men jeg ville ikke ha vært dette oppholdet foruten, Molde har også vært et flott sted å være både på og utenfor håndballbanen. Vi har vært en fin gjeng sammen, og mens vi har ventet på flere kamper har det vært mulig med mange flotte turer i Moldemarka og på Skaret – vi gikk til og med på skøyter på et vatn på Hjelset.

Emilie er tilbake i Drammen, der håndballkjæresten Lasse holder til. Nå i mai venter eksamener i økonomi og visuell kommunikasjon for henne, og hun vet ennå ikke om det blir mer håndballsatsing.

– Akkurat nå har jeg ikke planer om det, men kan ikke utelukke at det begynner å krible litt igjen utover sommeren.

Én av 61 Mathildes 61 fulltreffere i serien denne korte sesongen.

Danmark neste for toppscoreren
Som for danske Sarah blir det dansk håndballhverdag også for Mathilde Rivas-Toft i neste sesong. Samtidig som Tor Odvar Moen samler sin nye tropp til sesongoppkjøring i midten av juli, tar Mathilde plass i Viborgs spillerstall. Der har Moa Høgdahl allerede vært en sesong, og i tillegg til Mathilde blir Tonje Enkerud (Storhamar) ny norsk tilvekst.

– Jeg er glad og takknemlig for de to årene jeg har hatt i Molde, jeg har utviklet meg som spiller og hatt det veldig fint både på og utenfor banen. Molde Elite har vært en stabil og fin klubb å komme til, og jeg synes mange av spillerne har prestert på høyere nivå denne sesongen. Selv om det fortsatt er noe å gå på for laget, sier 24-åringen.

Med sine 61 scoringer på de ti kampene var det bare fire spillere med høyere snitt enn Mathilde på toppscorerlista i eliteserien denne sesongen.

– Jeg har aldri hatt det travelt med å få spille håndball i utlandet, men det har likevel vært en drøm og et ønske om å få prøve meg en gang. Nå bød sjansen seg, og det blir en spennende utfordring for meg.

Hun har allerede rukket innom elitespill for både Oppsal, Nordstrand, Aker og Larvik i tillegg til Molde før hun går i gang med håndball «på dansk».  Og før det skjer, skal hun også i sommer gjøre unna en årseksamen i pedagogikk.

Med kjæreste Emil fra Hjelset kan vi kanskje oppleve å få se Mathilde tilbake i Molde-drakta etter hvert? – Det skal ikke utelukkes!

Med den avrundinga på en lang avskjedsartikkel sier vi: Takk for jobben og innsatsen, alle sju! Dere vet hvor vi holder til…