«På’an igjen» i Bergen – Molde

«På’an igjen» i Bergen

«Så e det på’an igjen», synger Jan Eggum – og da gjør vi bergenstrubadurens tekst til vår inngang foran onsdagens eliteseriemøte med Tertnes i vestlandshovedstaden.

«Håndballjentan» våre har to kamper igjen til halvspilt serie, borte mot Tertnes og så hjemmekampen mot Fredrikstad kommende søndag. Eggums kjente refrengtekst kan også gjelde ny innstramming på tilskuertallet i eliteserien – maks 50 blir det både i Åsane Arena onsdag og i Molde Arena søndag.

– Det har vært lang kamppause for oss, sju uker er langt opphold i sesongen, og vi er spente både på oss selv og på motstanderne. Vi har brukt mye tid på å styrke spillernes fysiske plattform, og hatt mer individuell tilpasning i den delen av treningsarbeidet, forteller trener Tor Odvar Moen.

Åtte av eliteserielagene rakk å gjøre unna tolv kamper, Molde Elite er ett av seks lag som står med elleve kamper og som komme à jour med onsdagens kamper. De fire topplagene på tabellen har spilt elleve kamper, med Vipers (21 poeng), Storhamar (18), Sola (18) og Molde (16) i den rekkefølgen. Tertnes står for øvrig med åtte poeng og er på ellevteplass så langt.

Nye tak for Thale og Sherin når siste del av eliteseriesesongen nå står for døra. Foto: Jon Forberg

Mona nest flest scoringer
Mona (Obaidli) er på andreplass på eliteseriens scoringsliste både i antall og i snitt. Hun noterte seg for 83 scoringer (57 spillemål og 26 sjumetermål) i høst, som gir et snitt på 7,5 per kamp. Bare Fanas treffsikre Christine K. Alver er foran, med 108 scoringer (79+29) og et imponerende snitt på 9 per kamp.

«Håndballjentan» samlet har også det nest høyeste scoringssnittet så langt i sesongen (346 scoringer på elleve kamper gir 31,5 i snitt). Bare serieleder Vipers ligger høyere (367 scoringer på elleve kamper gir et snitt 33,4).

Snittet er ikke like bra når det gjelder baklengsmål for «håndballjentan» våre. 309 innslupne gir et snitt på drøyt 28, og åtte lag har holdt tettere enn det. Vipers topper også den lista, med 23,6 i snitt på scoringer imot.

Mona er toer på toppscorerlista i eliteserien så langt. Foto: Jon Forberg

Godkjent uttelling
– Statistikken viser at uttellinga og effektiviteten vår «framover» har vært OK gjennom høstkampene, mens vi har mer å gå på «bakover». Vi har sluppet til for mange avslutninger fra seksmeteren, medregnet kontringsmål, linjespill og gjennombrudd, men ikke medregnet kantavslutninger. Det betyr også at jobben ble vanskeligere for målvaktene våre, konstaterer Tor Odvar.

Laget vårt står med 24 tominutters utvisninger etter sine elleve kamper, og bare Sola (17), Byåsen, Vipers og Aker (alle med 23) har færre. Sola og Aker har i tillegg ett rødt kort hver.

– Siden lagene nå stort sett tar ut målvakt og spiller med seks utespillere i undertallsperioder, utgjør ikke utvisningene så store forskjeller som tidligere. Det jevner seg ut gjennom kampen. Vår egen statistikk viser 31-15 i målforskjell på våre overtallsperioder i seriekampene så langt denne sesongen, og 13-26 samlet i undertallsperiodene, avslører Tor Odvar.

Flere gode stunder på laglederbenken for Tor Odvar og Joachim i andre del av sesongen? Foto: Jon Forberg

NM-finalen måtte vente
Vi skulle etter planen ha gjort unna vår første NM-finale nå, men møtet med Vipers i Oslo Spektrum (eller Nadderud Arena, som noen dager lå an til å bli finalebane) i forrige uke ble flyttet på grunn av nye retningslinjer i smitteverntiltakene. NM-finalene er i stedet berammet til lørdag 14. mai, og skal spilles i Nye Jordal Amfi, om koronasituasjonen tillater det.

Hjemmekampen mot Larvik (31-22-seier) 17. november var siste eliteseriekamp, men i tillegg kom europaliga-kvalifiseringen mot franske Chambray Touraine (tap 25-35) før vinterpausen. Noen av spillerne våre hadde landslagsaktiviteter deretter. Elke (Karsten) med vellykket VM-turnering i Spania med Argentina og ikke minst selv, Thale (Deila) med det norske rekruttlandslaget i turnering i Polen og Anastasija (Marsenic) med kamper for ungdomslandslaget til Montenegro.